Anul acesta Ziua aerului curat pentru un cer albastru, este la prima ediție. Decizia a fost adoptata la 19 decembrie 2019, la sesiunea adunării generale a Organizației Națiunilor Unite. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu în colaborare cu Coaliția pentru Climă și Aer Curat și Organizația Mondială a Sănătății în curajează Guvernele țărilor pentru activități de informare și conștientizare a populației asupra proiecției aerului și sănătății publice.
Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru s-a lansat dintr-o necesitate reală. Calitatea aerului ne afectează sănătateași mediu în care trăim. Indicele calității aerului se bazează pe măsurarea particulelor în suspensie (PM2.5 și PM10 ), a ozonului troposferic (O3), dioxidului de sulf (SO2), emisiilor de monoxid de carbon (CO). In baza datelor de monitorizare, Serviciul Hidrometeorologic de Stat oferă zilnic Harta poluării aerului atmosferic în mun. Chișinău, Bălți și Concentațiile maxime admisibile. Sa urmărim ce aer respiram:
http://www.meteo.md/index.php/calitatea-mediului/hri-zilnice-privind-poluarea-aerului-atmosferic/?fbclid=IwAR3FlUfR9_XGC1OgA2_gmi39oetaAh6nhCn6fNFEtJsRM7UhaoBaJYjQb3U
http://www.meteo.md/index.php/calitatea-mediului/hri-zilnice-privind-poluarea-aerului-atmosferic/?fbclid=IwAR3FlUfR9_XGC1OgA2_gmi39oetaAh6nhCn6fNFEtJsRM7UhaoBaJYjQb3U
Institutul de Chimie de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale si Mediului efectuează inventarierea a 26 de poluanți atmosferici și raportează în cadrul Convenției Aer (CLRTAP). Organizația Mondială a Sănătății efectuează inventariereaa 36 de poluanți atmosferici, indicând impactul asupra sănătății.
Alăturându-ne comunității internaționale, către Ziua aerului curat pentru un cer albastru, reprezentanți ai Institutului de Chimie, Aculina Arîcu, dr. hab, Stela Drucioc, Autorității Centrale de Mediu Valentina Tapis, cât și reprezentanți a Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”:Diana Uncuța dr. hab. șt. med., conf. univ.; Tatiana Porosencova dr. șt. med., conf. univ., Olga Cheptănaru asist. univ.; Egor Porosencov asist. univ.; Eduard Cheptănaru asist. univ., au atenționat în cadrul unui spot video impactul poluării aerului asupra sănătății, cât și măsurile de prevenție a poluării.
Raportorii îndeamnă tineretul studios si publicul larg să se alăture campaniei de protecție a aerului și să opteze pentru un mediu sănătos cu aer curat și cer albastru!
Aer curat pentru toți!