Anul acesta Ziua aerului curat pentru un cer albastru, este la prima ediție. Decizia a fost adoptata la 19 decembrie 2019, la sesiunea adunării generale a Organizației Națiunilor Unite. Programul Națiunilor Unite pentru Mediu în colaborare cu Coaliția pentru Climă și Aer Curat și Organizația Mondială a Sănătății în curajează Guvernele țărilor pentru activități de informare și conștientizare a populației asupra proiecției aerului și sănătății publice.
Institutul de Chimie de comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale si Mediului efectuează inventarierea a 26 de poluanți atmosferici și raportează în cadrul Convenției Aer (CLRTAP). Organizația Mondială a Sănătății efectuează inventariereaa 36 de poluanți atmosferici, indicând impactul asupra sănătății.
Alăturându-ne comunității internaționale, către Ziua aerului curat pentru un cer albastru, reprezentanți ai Institutului de Chimie, Aculina Arîcu, dr. hab, Stela Drucioc, Autorității Centrale de Mediu Valentina Tapis, cât și reprezentanți a Universității de Stat de Medicină și Farmacie “Nicolae Testemițanu”:Diana Uncuța dr. hab. șt. med., conf. univ.; Tatiana Porosencova dr. șt. med., conf. univ., Olga Cheptănaru asist. univ.; Egor Porosencov asist. univ.; Eduard Cheptănaru asist. univ., au atenționat în cadrul unui spot video impactul poluării aerului asupra sănătății, cât și măsurile de prevenție a poluării.
Raportorii îndeamnă tineretul studios si publicul larg să se alăture campaniei de protecție a aerului și să opteze pentru un mediu sănătos cu aer curat și cer albastru!
Aer curat pentru toți!