Institutul de Chimie

  • Romanian
  • English

La multi ani!


Stimati colegi!

Ultimele zile ale anului 2015 sunt gata să treacă prin clepsidra timpului!

Anul 2016 este aproape să-şi deschidă primele file albe şi necunoscute.

În pofida dificultăţilor, colectivul Institutului de Chimie al AŞM a finisat anul 2015 cu rezultate semnificative. În a. 2015 au fost realizate cercetări ştiinţifice în cadrul a 8 proiecte instituţionale, 2 proiecte din cadrul Programului de Stat, 5 proiecte bilaterale şi 3 proiecte internaţionale. Au fost publicate în total 252 lucrări ştiinţifice: 1 monografie, 1 culegere de lucrări practice, o culegere de lucrări a conferinţei, 96 articole, inclusiv 29 în reviste cu factor de impact şi 153 teze ale comunicărilor la diverse manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Au fost obţinute 19 brevete de invenţie, 12 hotărâri pozitive şi depuse 8 cereri de brevet. Invenţiile institutului au fost menţionate cu 10 medalii de aur, 5 medalii de argint, 4 medalii de bronz, Premiul Special, Cupa de Aur, Certificat de apreciere, Premiul Guvernului „Cel mai dotat inventator  al anului 2015”  (mem. cor. T. Lupașcu), Trofeul ”Cea mai bună invenție creată de o femeie inovator” (dr. hab. A. Arîcu)).

În anul 2015 au fost realizate 3 testări în practică.

Au fost susţinute 2 teze de doctorat şi prezentate la seminarele științifice de profil o teză  de doctor habilitat și 3 teze de doctorat. Au lucrat asupra tezelor 1 postdoctorand  și 17 doctoranzi.

Recent, revista institutului „Chemistry Journal of Moldova” a fost cotată ISI și introdusă în baza de date: Emerging Sources Citation Index - Chemistry, Multidisciplinary - Journal List.

 

Pentru munca nobilă depusă de D-stră în anul 2015, Direcţia Institutului de Chimie Vă aduce sincere mulţumiri şi Vă urează sărbători fericite alături de cei dragi!

Noul an să fie presărat cu realizări remarcabile, sănătate, fericire şi multă baftă!

La multi ani!

Cu deosebit respect,
Directorul Institutului de Chimie

Membru corespondent, doctor habilitat în chimie, profesor 
Tudor Lupaşcu