Institutul de Chimie

  • Romanian
  • English

Noaptea cercetătorilor 2013

    
      
       La 27 septembrie 2013, Academia de Științe a Moldovei, Centrul Proiecte Internaționale, Agenția de Logistică „Age Quod Agis” în parteneriat cu institutele de cercetare și cele de învățământ superior, vor organiza un eveniment de anvergură cu genericul „Noaptea cercetătorilor 2013” privind promovarea științei în societate.
Evenimentul a cărui scop este să promoveze cercetarea în rândul publicului larg, se desfășoară anual simultan în 300 de orașe din Europa.

       În Republica Moldova, un astfel de eveniment va avea loc pentru prima dată și este susținut de către Comisia Europeană prin inițiativa Acțiunile marie Curie, un program al Uniunii Europene pentru stimularea carierelor europene de cercetare.

Locul desfășurării – scuarul Academiei de Științe a Moldovei (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 1).

Pagina oficială a evenimentului este: www.rn.asm.md .


 
 
La acest eveniment Institutul de Chimie al AȘM va participa cu următoarele exponate și experiențe chimice:

1. Compuşi terpenici de origine naturală şi sintetică pentru industria parfumerică, cosmetică şi de prelucrare a tutunului (Mostre, colecţie de odorante şi aromatizante, testari organoleptice).
2.     Schema tehnologică de tratare a apei de profunzime de ioni de fier şi mangan bivalenţi (Machetul schemei cu demonstrarea purificării apei).
3. Compuşi noi de origine naturală şi sintetică cu proprietăţi antituberculoase şi nano-incapsularea acestora cu transport la ţintă (Poster, mostre).
4.  Tehnologie de reciclare a deşeurilor din mase plastice (Poster, mostre- produse noi (suport armătură, ţiglă pentru trotuar) obţinute în urma  prelucrării complexe a deşeurilor din mase plastice).
5. Substanţe biologic active pentru biotehnologii agricole avansate (Poster, mostre).
6. Analiza termodinamică a proceselor de precipitare-dizolvare a mineralelor în funcție de compoziția apelor naturale (Poster, experienţe).
7. Maşinăria metaloproteinelor văzută prin simulări de dinamică moleculară (Poster).
8. Compuși coordinativi - materiale cu un spectru larg de aplicare practică. (Poster).
9.     Experiment educaţional pentru elevi:
-        pastă de dinți pentru elefant
-        creşte cristalul tău
-        molecula inteligentă
-       magia de ghiaţă
-      ghiaţa fierbinte.
 
 
La eveniment sunt invitați toți doritorii.